geo. kartezjańśka
zbn137: Punkt A (−2, 4) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, którego pole jest
równe 20 i w którym AC=BC. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu y=x−2. Oblicz
współrzędne punktu C.
15 kwi 17:37
Adamm:

oblicz odległość y=x−2 od A, stąd wyznaczysz długość boku BC
stąd wyznaczysz C i ograniczysz się do 2 odpowiedzi
dalej skorzystaj z tego że |AC|=|BC|
15 kwi 17:45
zbn137: a w jaki sposób mogę wyznaczyć C mając długość CB?
15 kwi 17:50
Adamm: |AC| = |BC|
wstawiając C=(x; x−2) oblicz x
15 kwi 17:53
zbn137: dziękuję
15 kwi 17:55