Ciąg geometryczny
Znawca: Suma n początkowych wyrazów ciągu geomterycznego (an) o ilorazie 12 jest szesnaście razy
większy od sumy kolejnych n wyrazów tego ciągu. oblicz pierwszy wyraz ciągu, jeżeli a2n=640
OK, czyli
Sn=16(S2n−Sn), q=12, a2n=640
wyliczyłem a1 z a2n
a2n=a1+q2n−1
a1=12802n
No i w sumie dalej to już nie wiem co zrobić, bo jeżeli sobie podstawie wzór na sumę to
wychodzą mi takie równania, że raczej to jest zły pomysł.
15 kwi 17:33
Znawca: To a1 źle wyliczyłem. Powinno być a1=320/2−2n
15 kwi 17:58
Tadeusz:
a
1(1+q+q
2...+...q
n−1)=16*640
a
1q
n(1+q+q
2...+...q
n−1)= 640
teraz ze wzoru na sumę policzysz a
1
15 kwi 18:00
Znawca: ok, dziękuję, a mógłbym jeszcze poprosić Cię o wytłumaczenie skąd się wzięły dwie pierwsze
linijki?
15 kwi 18:13
Tadeusz:
to sumy n−pierwszych i 2n−pierwszych wyrazów
15 kwi 18:15
Znawca: Ok, już rozumiem.
Sn= a1(1+q+q2...+...qn−1)
S2n−Sn=qn*Sn
Czyli to co wyżej napisałeś. Dzięki wielkie jeszcze raz.
15 kwi 18:17
Tadeusz:
Sn=a1+a1q+a1g2...+... a1qn−1
Sn=a1(1+q+q2...+...qn−1)
15 kwi 18:18
Tadeusz:
ja podzieliłem
15 kwi 18:18
Znawca: Chociaż czekaj, bo dalej mi coś nie gra.
S2n−Sn=a2n?
15 kwi 18:30
Tadeusz:
podziel stronami
15 kwi 18:38
Znawca: Tak, tak, to widzę. Ale chodzi mi o prawą stronę w drugiej linijce tego
a1(1+q+q2...+...qn−1)=16*640
a1qn(1+q+q2...+...qn−1)= 640
Skąd mam wiedzieć, że druga linijka jest równa a2n, czyli 640?Bo druga linijka jest równa
S2n−Sn
15 kwi 18:48
Tadeusz:
a tam serio jest a
2n .... czy S
2n
15 kwi 19:03
Znawca: w treści jest a2n=640.
Zastanawia mnie to właśnie co napisałeś, ale ogólnie to wynik się zgadza.
15 kwi 19:07