Dwie proste przecinają się w punkcie należacym do okręgu. Parametr
SEKS INSTRUKTOR : Wyznacz wartości parametru a, dla których wykresy funkcji liniowych f(x)=x−1 i g(x)=2+ax
przecinaja się w punkcie należącym do koła o środku S(0,−1) i promieniu √2
Zauważam, że funkcje nie mogą być równoległe do siebie czyli a≠1
Do układu równań podstawiłem sobie, że funkcja f(x)=g(x) i do równania okregu podstawiłem sobie
za y wzór funkcji g(x), zeby zobaczyć kiedy mają punkty wspolne
Otrzymałem równanie U{−2a2+4a+16){(1−a)2}
(1−a2) zawsze dodatnie (bo dziedzina wykluczyła wartość zero − nie można dzielić przez 0 i
proste wtedy by były równoległe)
Więc mam samo równanie
−2a2+4a+16
miejsca zerowe −2 i 4. Na kalkulatorze graficznym zauważyłem, że a powinno być (−oo,−2)u(4,+oo)
ale nie wiem skąd to wynika. Tylko to chcę się dowiedzieć, bo do tego momentu umialem dojsc,
ale co z tym dalej zrobić?
15 kwi 15:02
Jerzy:
Odległość punktu przecięcia od środka okręgu musi być mniejsza od promienia.
15 kwi 15:09
SEKS INSTRUKTOR : chwalmy pana!
15 kwi 15:10
SEKS INSTRUKTOR : tylko jak to zrobić? xD
15 kwi 15:11
Adamm:
15 kwi 15:12
Adamm: po prostu wstaw swoje x oraz y do x2+(y+1)2≤2
15 kwi 15:14
SEKS INSTRUKTOR : jakie moje x i moje y, nie rozumiem

///
Jak podstawiam tą funkcję z a to wychodzą dyrdymały
(a
2+1)x
2+6ax+11≤0
delta zawsze mniejsza od zera, wiec a powinno byc rowniez mniejsze, zeby funkcja wisiała pod
osią x, ale a nigduy nie bedzie mneijsze od zera.
15 kwi 15:23
Adamm: ehh...

f(x)=g(x)
x−1=ax+2 jak wiemy (było wspominane wiele razy) a≠1
(a−1)x=−3
teraz wstawiamy do wzoru koła
9≤(a−1)
2
3≤a−1 lub −3≥a−1
4≤a lub −2≥a
15 kwi 15:26
SEKS INSTRUKTOR: Dziękuję, już zrozumiałem

Okrąg a koło to duża różnica! XD
15 kwi 15:43