Rozwiaz rownanie
Exit: Rozwiąż równanie
| | x | | 1 | | x | | 1 | |
( |
| − |
| )+( |
| − |
| )+... |
| | √144 + √145 | | √36+√37 | | √145+√146 | | √37+√38 | |
| | x | | 1 | |
..+( |
| − |
| )=0 |
| | √168+√169 | | √60+√61 | |
15 kwi 14:18
g: | | 1 | |
najpierw zauważ że |
| = √145−√144 |
| | √144+√145 | |
po wstawieniu tak przekształconych ułamków prawie wszystkie składniki się poskracają
i zostaną tylko skrajne. x trzeba wyciągnąć przed nawias.
x*(−
√144+
√169) = −
√36+
√61
x =
√61−6
15 kwi 15:33
Krzysiek: To nie jest trudne
15 kwi 15:33
Exit: Krzysiek dziękuję za bardzo pomocna informacje
15 kwi 16:14
Krzysiek:
15 kwi 16:17