tryg
zef: Dana jest funkcja f(x)=cos−
√3sinx, naszkicuj jej wykres.
f(x)=cosx−
√3sinx
| f(x) | | 1 | | √3 | |
| = |
| cosx− |
| sinx |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli mam przekształcenia:
| | π | |
2sinx→2sin(−x)→2sin(−(x− |
| )) |
| | 6 | |
| | π | |
słownie: powiększam Zw na <−2;2>, Symetria Oy, przesunięcie o |
| w prawo. |
| | 6 | |
Wszystko się zgadza ?
15 kwi 13:27
Jerzy:
Nie bardzo .... −f(x) to odbicie f(x) względem osi OX.
15 kwi 13:31
zef: Ale ja zrobiłem przecież f(−x) a nie −f(x)
15 kwi 13:35
Jerzy:
Rysujes funkcję: f(x) = −2sin(x − π/6)
1) sinx
2) sin(x − π/6)
3) 2sin(x − π/6)
4) odbicie względem OX.
15 kwi 13:36
Jerzy:
Ale przecież: sin(−x) = −sinx ( odbicie względem osi OX ).
15 kwi 13:37
zef: Przecież to wyjdzie na to samo
15 kwi 13:40
Jerzy:
Jeśli odbijesz wzgledem osi OY ( jak napisałeś), to nie.
15 kwi 13:42
zef: Rysowałem według przekształceń które napisałem, a teraz nawet sprawdziłem z geogebrą i jest to
samo.
15 kwi 13:44
Jerzy:
Ja nie rysowałem.....możliwe , że to samo
15 kwi 13:46