Trygonometria równanie
Ruzamka: Oblicz
Sinx/(1−sinx) − sinx/(1+sinx) = 2
15 kwi 13:21
Jerzy:
Sprowadź do wspólnego mianownika.
15 kwi 13:22
Ruzamka: [Sinx(1+sinx)−sinx(1−sinx)]/1−sin2x=2
I co teraz?
15 kwi 14:09
Jerzy:
Uporządkuj licznik , a w mianowniku masz cos2x
15 kwi 14:11
Ruzamka: Czyli mam teraz
2sin2x/ cos2x=2
15 kwi 15:43
Jerzy:
czyli: tg2x = 1 ⇔ tgx = 1 lub tgx = −1
15 kwi 15:44
Ruzamka: Dzieki
15 kwi 15:45
Ruzamka: Ja myślałam że wynik to π/4+kπ
A w odpowiedziach jest wynik (2k+1)π/4
15 kwi 15:50
Ruzamka: ?
15 kwi 19:28