calki
Beorn:

Obliczyć pole części powierzchni sfery x
2+y
2+z
2 = 3 leżącej wewnątrz paraboloidy 2z =
x
2+y
2.
Sporządzić rysunek.
Nie umiem przedzialu calkowania okreslic jakas wskazowka?
Wiem że wpolrzedne biegunowe trzeba uzyc ale to przeksztalcenie chyba moge zostawic na pozniej
na razie chcialbym zrozumiec jak te granice sie maja
15 kwi 13:18
Jerzy:
z2 + 2z − 3 = 0
Oblicz z i podstaw do równania sfery, dostaniesz równanie okręgu,który jest
częścią wspólną sfery i paraboloidy.
15 kwi 13:26
Beorn: skad to rownanie ktore napisales?
15 kwi 13:29
zef: Podstawił po prostu ?
15 kwi 13:31
Beorn: aha widze
15 kwi 13:31
Jerzy:
Za x2 + y2 podstawiasz do równania sfery 2z
15 kwi 13:32
Beorn: wyszlo mi x
2+y
2=2
przedzial calkowania
| ⎧ | −√2≤x≤√2 | |
| ⎩ | −√2−x2≤y≤√2−x2 |
|
I teraz jaka funkcje calkowac...
∫∫x
2+y
2−2dxdy?
15 kwi 13:49