Test sprawdzający operon matura 2017
Matii: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB, CD. Oblicz pole tego trapezu wiedząc że AB=20
∡DAB=60°∡ABC=45° DE=6 gdzie DE jest wysokością trapezu.
15 kwi 12:00
Saizou :
Skorzystaj z trójkątów 45,45,90 oraz 30,60,90
15 kwi 12:15
Matii: Ale cos mi nie wychodzi.
15 kwi 13:26
Mila:
1)
W ΔAED: (2e)
2=6
2+e
2⇔3e
2=36⇔e
2=12
e=2
√3
=======
Albo tak:
3e=6
√3⇔ e=2
√3
2)
ΔCFB− Δprostokątny równoramienny⇔|FB|=h=6
b=20−2
√3−6=14−2
√3
3)
=(34−2
√3)*3=6*(17−
√3)
15 kwi 17:30
Matii: Dzięki

Mila jestem Ci bardzo wdzięczny. 😇
17 kwi 17:49