Przekątne równoległoboku mają długości 10 i 26. Oblicz obwód tego równoległoboku, jeżeli jego
pole jest równe 78.
Zrobiłem to tak:
P=0,5*26*10*sinα
| 6 | ||
sinα= | ||
| 10 |
| 8 | ||
Z jedynki wychodzi cosα= | ||
| 10 |
| 5 | 3√10 | ||
= | |||
| sinβ | sinα |
| √10 | ||
sinβ= | ||
| 10 |
| √10 | 3√10 | 6 | ||||
sinγ=sin2β=2* | * | = | ||||
| 10 | 10 | 10 |
| 6 | ||
a*3√10* | =78 | |
| 10 |
| 13√10 | ||
a= | ||
| 3 |
| 13√10 | ||
. Mógłby ktoś sprawdzić co źle jest? | ||
| 3 |
| 78 | 39 | |||
sinα= | = | |||
| 130 | 65 |