Blad
QQnia: Co tu robię źle?
sinx+cosx=1
rozwiązaniem powinno być także 2kπ, więc gdzie je zgubiłem?
15 kwi 10:13
15 kwi 10:20
15 kwi 10:23
Jack: wróć...
Glupoty pisze.
Przepraszam
15 kwi 10:24
QQnia: | | | |
wzór to |
| więc się zgadza |
| | 2 | |
15 kwi 10:25
Jack:
z tego mamy 2 rozwiazania.
| | π | | π | | π | | π | |
x − |
| = |
| + 2kπ lub x − |
| = − |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = 2kπ |
| | 2 | |
15 kwi 10:28
QQnia: a ok, dzieki wielkie
15 kwi 10:29
Jack: Jedno rozwiazanie zarówno dla sinusa jak i cosinua jest tylko dla −1,0,1
| | √2 | | √3 | |
Dla kazdej innej np. |
| czy |
| otrzymamy 2 rozwiazania. |
| | 2 | | 2 | |
Wynika to oczywiscie z wykresu.
Gdyz jak wiemy cosinus jest dodatni w pierwszej i czwartej cwiartce.
15 kwi 10:30
Jack: Przepraszam raz jeszcze za te poczatkowe posty... Niepotrzebnie... Niepomyslalem...
15 kwi 10:31
QQnia: ok spoko
15 kwi 10:33
Jerzy:
10:30 ..... z zastrzeżeniem: w jednym okresie
15 kwi 10:34
QQnia: | | √2 | |
Jerzy chodzi Ci o to że np |
| musi być w jednym okresie? |
| | 2 | |
15 kwi 10:43
Jerzy:
| | √2 | |
Chodzi o to ,że funkcja sin i cos przyjmuje wartość −1,0,1 |
| dla |
| | 2 | |
nieskończenie wielu kątów, ale w pojedynczym okresie:
−1,0,1 tylko dla jednego kąta
15 kwi 10:51
EL..Y:
| √2 | | √2 | | √2 | |
| *sinx+ |
| cosx= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
x+ |
| = |
| +2kπ lub x+ |
| = |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
================
15 kwi 14:54
Weronika: Dany jest ciąg geometryczny −1, 2, −4 .... Siódmy wyraz tego ciągu wynosi?
A) 32 B)−32 C)64 D) −64
Proszę o działania
20 kwi 08:35
Jolanta: | | a2 | | 2 | |
liczysz q= |
| = |
| =−2 |
| | a1 | | −1 | |
podstawiasz do wzoru a
n=a
1*q
n−1
a
7=−1*(−2)
7−1=−1*(−2)
6=−64
20 kwi 11:27