analityczna
slawa: Określ równaniem zbiór środków wszystkich okręgów przechodzących przez
punkt (3,0) i wewnętrznie stycznych do okręgu x2+y2=25.
15 kwi 02:32
5-latek:

Po zrobieniu rysunku to rownanie ma postac
x
2+y
2=9
15 kwi 09:16
5-latek: Skopalem to
Musze jeszcze pomyslec
15 kwi 09:29
5-latek: Probowalem to rysowac cyrklem i wychodzi mi ze nzbiorem srodlow tych okregow bedzie elipsa
Rownania nie potrafie jeszcze napisac
15 kwi 21:13
slawa: Mam problem z rysunkiem. Więc na sucho
Okręgi: O1(S1,r1) O2(S2,r2) są styczne wewnętrznie gdy |S1S2|=|r1−r2|
Punkt P(x,y) współrzedne środka szukanego okręgu
promień tego okręgu r2=√(x−3)2+(y−0)2 to zarazem odległość między A(2,0) a P(x,y)
Mamy tutaj okrąg O1((0,0),5) oraz okrąg O2((x,y),√(x−3)2+(y−0)2)
|01O2|=√x2+y2 Po wstawieniu mamy
5−√(x−3)2+y2=√x2+y2
√(x−3)2+y2=5−√x2+y2
x2−6x+9+y2=25−10√x2+y2+x2+y2
3x+8=5√x2+y2
9x2+48x+64=25x2+25y2
Mnie wychodzi hiperbola przesunięta o wektor
15 kwi 23:48
g:

SO=R−r x
2+y
2=(R−r)
2
SP=r (x−3)
2+y
2=r
2
odejmuję te równania i wyznaczam r
| | R2−6x+9 | |
6x−9=R2−2Rr r= |
| |
| | 2R | |
wstawiam to r do drugiego równania i dostaję równanie elipsy
(4x−6)
2+25y
2=10
2
16 kwi 14:17
16 kwi 18:44
Krzysiek:

wg ostatniego zapisu 23:48
9x
2+48x+64=25x
2+25y
2
16x
2−48x+25y
2=64
16*(x
2−3)+25y
2=64
| | 3 | | 9 | |
16*[(x− |
| )2− |
| ]+25y2=64 |
| | 2 | | 4 | |
17 kwi 16:25