Geometria Analityczna
Nieogarnięty: Wyznacz współrzędne punktów A,B przecięcia prostej o równaniu y=32x−9 z osiami układu
współrzędnych.Wyznacz obwód trójkąta ABO , gdzie O jest początkiem układu współrzędnych oraz
długość wysokości OC.
15 kwi 01:02
5-latek:

Punkt przeciecia prostej y=1,5x−9 z osia oY ma wspolrzdne A=(0,−9)
Punkt przeciecia prostej z osia OX ma wspolrzedne
1,5x−9=0
1,5x=9 ⇒x=6 czyli B=(6,0)
Do obliczenia obwodu wzor na odleglosc dwoch punktow od siebie
DO wyznaczenia wysokosci wzor na odleglosc punktu od prostej
15 kwi 09:39
Tadeusz:
Możesz też przekształcić równanie proste do postaci odcinkowej
| | 1 | |
Masz odcinki odłożone na osiach ... masz pole trójkąta S= |
| *6*9=27 |
| | 2 | |
Znasz długość |AB|=
√117=3
√13
|OC| policz jako wysokość trójkąta (znasz pole i podstawę)
15 kwi 11:26
Nieogarnięty: Czyli mamy
|AB|=3
√13
|OB|=6
|AO|=9
O=|AB|+|OB|+|AO|=3
√13+6+9=3
√13+15
| | 3√13*√3 | | 3√39 | |
|OC|=h= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
dobrze
15 kwi 14:18