Planimetria - o zgrozo!
SEKS INSTRUKTOR :

W równoległoboku ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P. Z wierzchołka D kąta
rozwartego poprowadzono wysokości DM i DN. Sinus kąta ostrego jest równy 0,8. Wyznacz cosinus
kąta wypukłego MPN.
Jestem w stanie sobie ze wzorów redukcyjnych obliczyć wartości sinusa i cosinusa kąta
rozwartego, ale po tym moje pomysły się kończą. Proszę o pomoc
15 kwi 00:07
SEKS INSTRUKTOR : Już mam − dla potomnych
Na podstawie podobieństwa MAD i NCD i sumie kątów w czworokącie zauważam, że DAB = MDN. Rysuję
okrąg o środku w punkcie P i promieniu PN. Zauważam, że |PN|=|PB|=|PM|=|PD| Kąt MPN jest dwa
razy większy od MDN gdyż jest kątem środkowym, a MDN wpisanym.
Dalej już wiadomo.
15 kwi 00:39