Funkcja trygonometryczna
rekt: Wyznacz dziedzine i zbiór qartości funkcji f(x)= 1−sin4x−cos4x1−cos2x−sin6x
Szczególnie prosze o eytlumaczenie dlaczego dziedzina to R\{kπ2}
14 kwi 22:35
rekt: 1−sin4x−cos4x licznik
1−cox2x−sin6x mianownik
14 kwi 22:36
rekt: up
14 kwi 23:35
rekt: up
16 kwi 03:47
Janek191:
| | π | | π | |
D = ℛ \ { k* |
| } bo dla k* |
| , k − dowolna liczba całkowita, mianownik jest |
| | 2 | | 2 | |
równy 0.
| | sin2 x + cos2 x − sin4 x − cos4x | |
f(x) = |
| = |
| | sin2 x + cos2 x − cos2 x − sin6 x | |
| | sin2 x*(1 − sin2 x) + cos2 x*(1 − cos2 x) | |
= |
| = |
| | sin2 x*(1 − sin2x)*(1 +sin2 x) | |
| | sin2 x*cos2 x + cos2 x*sin2 x | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | sin2x*cos2x*(1 + sin2x) | | 1 +sin2 x | |
więc
ZWf = ( 1, 2)
16 kwi 06:18
Jerzy:
Zw = <1;2>
16 kwi 10:17