Parabola o równaniu: y=-x^{2}+C przecina oś OX w dwóch punktach A i B. Wyznacz w
xdsla: Parabola o równaniu: y=−x2+C przecina oś OX w dwóch punktach A i B. Wyznacz wartości
parametru C, wiedząc, że styczne do paraboli poprowadzone w punktach A i B są wzajemnie
prostopadłe
Ktoś pomoże?
14 kwi 22:06
Tadeusz:
14 kwi 22:27
KULEBAŁWANA: ?
14 kwi 22:30
Adamm: f(x)=−x2+C
−x2+C=0 C>0
x=√C lub x=−√C
f'(x)=−2x
(−2√C)(2√C)=−1
C=1/4
14 kwi 22:30
xdsla: (−2√C)(2√C)=−1
Skąd to równanie ?
14 kwi 22:32
Tadeusz:
f(x)=−x
2+C
f(x)=−(x+
√C)(x−
√C) z tego miejsca zerowe będące jednocześnie punktami styczności
f'(x)=−2x
równania stycznych
y=−2
√C(x−
√C) ⇒ y=−2
√Cx+2C
y=2
√C(x+
√C) ⇒ y= 2
√Cx+2C
| | 1 | |
styczne mają być prostopadłe zatem −2√C*2√C=−1 ⇒ C= |
| |
| | 4 | |
14 kwi 22:36
xdsla: Dobra, już wiem. Dzięki
14 kwi 22:36