Planimetria
Mateusz Król: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym |AC|=|BC|=10 i |∠ABC|=75°. Wyznacz długość
wysokości AD tego trójkąta.
14 kwi 21:42
Mateusz Król:
14 kwi 22:32
Adamm:

możesz wyznaczyć podstawę z tw. Sinusów, potem zwykła trygonometria
14 kwi 22:35
Mila:
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *10*10 *sin(30o)= |
| *100=25 |
| | 2 | | 4 | |
5*|AD|=25
|AD|=5
14 kwi 22:36
Mateusz Król: A skąd wiadomo ze przy wierzchołku C jest 30°?
15 kwi 08:17
5-latek: To wiadomo juz w gimnazjum
Przeciez to trojkat rownoramienny wiec drugi kat przy podsatwie ma miare 75o .
15 kwi 09:18
Mateusz Król: A okey
15 kwi 09:37