Suma Wzór
Steve: | | n(n+1) | |
Czy może mi ktoś wytłumaczyć ten wzór |
| . Wiem że to na suma kolejnych liczb |
| | 2 | |
naturalnych ale nie wiem skąd się on bierze.
14 kwi 20:54
Mateusz: | | n(n+1) | |
wzór na sumę 1 + 2 + 3 +... +n = |
| |
| | 2 | |
mozna wyznaczyć widząć iż suma kolejnych liczb jest ciągiem arytmetycznym i wyznaczyć jego sumę
w zależności od n
14 kwi 20:57
Saizou :
np.
S=1+2+....+(n−1)+n
S=n+(n−1)+...+2+1
=================+
2S=(1+n)+(2+n−1)+...(n−1+2)+(n+1)
2S=(1+n)+(1+n)+...+(1+n)+(n+1) (takich 1+n jest dokładnie n)
2S=n(1+n)
14 kwi 20:59
Steve: Dzięki wielkie za pomoc!
14 kwi 21:00
14 kwi 21:03
Mateusz: Pytanie zadane przez Steve sugeruje raczej że to pierwsze wiec owy rachunek mu się nie przyda
jak na razie.
14 kwi 21:07