14 kwi 20:23
14 kwi 20:29
Adamm: tak czy nie tak?
14 kwi 20:33
emi: Nie wiem, dlatego pytam

Mogę prosić o jakieś obliczenia?
14 kwi 20:35
Mila:
Też mam tak, jak Adamm.
14 kwi 20:37
Adamm: najpierw zauważ że odległość od płaszczyzny do B jest taka sama jak od płaszczyzny do D
przekątna sześcianu przebija trójkąt powstały przez płaszczyznę w jego środku
jest to trójkąt równoramienny o boku a
√2
| | a√6 | |
wysokość tego trójkąta, h= |
| |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa mamy d=
√[(2/3)*(a√6/2)]2−a2=
√3a/3
14 kwi 20:38
Adamm: a tak naprawdę, to skorzystałem z już znanego mi faktu że taka płaszczyzna przecina
przekątną prostopadłościanu w stosunku 1:2
14 kwi 20:39