matematykaszkolna.pl
geometria analityczna, trójkąt umbro: Punkty A=(1, −6) i B=(8,2) są końcami przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego ABC. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x i ma ujemne współrzędne. Znajdź współrzędne punktu C. Wziąłem się za to tak, że wyznaczyłem równanie prostej AB, napisałem równanie do niej prostopadłej (prosta k) przechodzącej przez pkt A (kąt prosty jest przy A, bo współrzędne C są ujemne), a następnie szukałem punktu C jako punktu przecięcia tej prostej k i y=2x. Wyszedł mi zły wynik, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu? Można to zrobić prościej?
14 kwi 19:26
Tadeusz: rysunek
14 kwi 19:32
Tadeusz: kąt prosty przy przeciwprostokątnej ?
14 kwi 19:34
umbro: Boże, no przecież, że źle przeczytałem i źle umiejscowiłem kąt emotka Moja głupota czasem naprawdę mnie zadziwia, dzięki
14 kwi 19:37
Tadeusz: emotka
14 kwi 19:37
5-latek: Dlatego ze (to wyrazenie geometria analityczna to czegos zobowiazuje Mianowicie do tego ze nalezy najpierw zrobic rysunek chocby byl najprostszy
14 kwi 19:43
Tadeusz: Małe toto emotka ... z pięciolatków ... ale rację ma emotka
14 kwi 19:46
Adamm: nie trzeba nic rysować, jeśli jest się uważnym w niektórych przypadkach nawet się nie powinno
14 kwi 19:48
Tadeusz: jeśli ... jeśli ... Jeśliby naszkicował to wyłapałby błąd emotka
14 kwi 19:49
5-latek: Witam Tadeusz emotka
14 kwi 19:51
Tadeusz: hej małolacie emotka
14 kwi 19:53
umbro: Najgorsze, że rysunek faktycznie miałem i już na nim źle zaznaczyłem kąt, muszę uważniej czytać emotka Dzięki tak czy tak, już mi wyszedł dobry wynik emotka
14 kwi 20:04