geometria analityczna, trójkąt
umbro: Punkty A=(1, −6) i B=(8,2) są końcami przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego ABC.
Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x i ma ujemne współrzędne. Znajdź współrzędne
punktu C.
Wziąłem się za to tak, że wyznaczyłem równanie prostej AB, napisałem równanie do niej
prostopadłej (prosta k) przechodzącej przez pkt A (kąt prosty jest przy A, bo współrzędne C są
ujemne), a następnie szukałem punktu C jako punktu przecięcia tej prostej k i y=2x.
Wyszedł mi zły wynik, gdzie jest błąd w moim rozumowaniu? Można to zrobić prościej?
14 kwi 19:26
Tadeusz:
14 kwi 19:32
Tadeusz:
kąt prosty przy przeciwprostokątnej

?
14 kwi 19:34
umbro: Boże, no przecież, że źle przeczytałem i źle umiejscowiłem kąt

Moja głupota czasem naprawdę
mnie zadziwia, dzięki
14 kwi 19:37
Tadeusz:
14 kwi 19:37
5-latek: Dlatego ze (to wyrazenie geometria analityczna to czegos zobowiazuje
Mianowicie do tego ze nalezy najpierw zrobic rysunek chocby byl najprostszy
14 kwi 19:43
Tadeusz:
Małe toto

...
z pięciolatków ... ale rację ma
14 kwi 19:46
Adamm: nie trzeba nic rysować, jeśli jest się uważnym
w niektórych przypadkach nawet się nie powinno
14 kwi 19:48
Tadeusz:
jeśli ... jeśli ... Jeśliby naszkicował to wyłapałby błąd
14 kwi 19:49
5-latek: Witam
Tadeusz
14 kwi 19:51
Tadeusz:
hej
małolacie
14 kwi 19:53
umbro: Najgorsze, że rysunek faktycznie miałem i już na nim źle zaznaczyłem kąt, muszę uważniej czytać

Dzięki tak czy tak, już mi wyszedł dobry wynik
14 kwi 20:04