Wyznacz wzór ogólmy funkcji kwadratowej
sabina3531: Wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f, wiedząc, że funkcja ma dwa miejsca zerowe −1 i 3, a
jej zbiór wartości Y=<−2,∞>
14 kwi 18:59
Tadeusz:

W=(1, −2)
f(x)=a(x−1)
2−2
0=a(−1−1)
2−2
f(x)=0,5(x−1)
2−2
f(x)=0,5x
2−x−1,5
14 kwi 19:16
sabina3531: Wiem skąd wzięło się q wierzchołka, ale jak wyznaczyć pierwszą współrzędną (p)?
14 kwi 20:20
14 kwi 20:22
sabina3531: A skąd ten wzór jeśli ktoś mógłby wytłumaczyć?
14 kwi 20:31
5-latek:

x=x
w to rownanie osi symetrii paraboli
| | x1+x2 | |
Skoro os symetrii to xw= |
| |
| | 2 | |
14 kwi 20:50
sabina3531: Dziękuję, teraz wszystko jasne 😊
14 kwi 21:43