pradopodobieństwo
Hebek: Rzucamy trzy razy sześcienną symetryczną kostka do gry. Wiadomo, ze za pierwszym razem
wyrzucono 4 oczka. Prawdopodobieństwo tego, że suma oczek w trzech rzutach jest większa od 10
wynosi:
powinno wyjśc 7/12. Mółgby rozwiązać z wytlumaczniem? Wydaje mi się że będzie to
prawdopodobieństwo warunkowe ale nie wiem jak wzyanczyć omege
Pytający:
Aby suma oczek w trzech rzutach była większa od 10, w dwóch pozostałych rzutach musi wypaść co
najmniej 7 oczek (4+7=11>10).
|Ω|=6
2=36 // dwa ostatnie rzuty
A − wypadło co najmniej 7 oczek w dwóch ostatnich rzutach
A={
(1,6),
(2,5),(2,6),
(3,4),(3,5),(3,6),
(4,3),(4,4),(4,5),(4,6),
(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),
(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|A|=21