Planimetria
Mati: Bok kwadratu jest √3 krótszy od jego przekątnej. Bok kwadratu jest równy
A. √6+√3
14 kwi 18:11
Adamm: a+√3=a√2
wyznacz a
14 kwi 18:12
Mati: A jak będzie wyglądało oznaczenie?
14 kwi 18:13
Adamm: oznaczenie?
14 kwi 18:13
Mati: W kwadracie gdzie będzie to a i √3
14 kwi 18:14
Adamm:
14 kwi 18:15
Mati: A w normalnym kwadracie?
14 kwi 18:17
Adamm: sugerujesz że ten kwadrat jest nienormalny?
że niby jest gorszy?
stop dyskryminacji mniejszości!
14 kwi 18:19
Adamm: nie, na serio
co to jest normalny kwadrat?
14 kwi 18:20
Mati: Nie nie no skąd ze. Po prostu chodzi mi ze bez tego okręgu. I przekątna A√2 jak będzie
14 kwi 18:21
Mati: Cos mi nie wychodzi w obliczeniach
14 kwi 18:23
Adamm: okrąg jest po to by rysunek był przejrzysty
przekątna chyba wiesz gdzie jest? nie rozumiem tego pytania
14 kwi 18:24
Adamm: przekątna kwadratu o boku a wynosi a√2
z treści zadania wiemy że bok jest o √3 krótszy od przekątnej czyli
a=a√2−√3
wystarczy wyznaczyć a z równania
14 kwi 18:27
Adamm: tutaj nawet rysunek nie jest potrzebny, korzystamy z własności już nam znanych
14 kwi 18:28
Mati: A jak będą obliczenia?
14 kwi 19:15
Adamm: a=a
√2−
√3 \−a
√2
a−a
√2=a
√2−
√3−a
√2
a(1−
√2)=−
√3
a=
√6+
√3
14 kwi 19:22