ostrosłup
bbbb: podstawą ostrosłupa jest kwadrat abcd o boku długości 40 pola ścian bocznych abs bcs cds ads są
odpowiednio równe 740, 240√5 260 i 400. oblicz objętość tego ostrosłupa.
nie wiem jak się za to wziąć, jedyne co mogłem obliczyć to wysokości ścian bocznych...
14 kwi 17:51
Mila:

a=40
1)
h
1=37
h
2=12
√5≈27
h
3=13
h
4=20
2) Trzeba ustalić gdzie może leżeć spodek wysokości ostrosłupa.
Weźmy,że leży bliżej wierzchołka D.
Wtedy h
3 i h
4 bedą krótszymi wysokościami od h
1 i h
2.
H jest wysokością w przekroju EFS.
Pole ΔEFS:
P
ΔEFS=
√45*(45−40)*(45−37)*(45−13)=
√9*5*5*8*32=
√9*25*64*4=3*5*8*2=240
H=12
Spr w ΔPQS:
P
ΔPQS=
√(30+6√5)*(30+6√5−40)*(30+6√5−20)*(30+6√5−12√6)=
=
√((30+6√5)*(6√5−10)*(6√5+10)*(30−6√5)=
√900−180)*(180−100)=
√720*80=240
H=12
To sprawdź z odpowiedzią
| | 1 | |
V= |
| *402*12=1600*4=6400 |
| | 3 | |
14 kwi 18:47