funkcje
bbbb: wyznacz wszystkie wartości parametrów a i b dla których wykresy funkcji
f(x)=x2+(a+2)x+a
g(x)=(−a−2)x2+ax+a+b
przecinają się w dwóch różnych punktach leżących na osi Ox
14 kwi 17:48
g: Zrób z tego jedno równanie kwadratowe f(x)−g(x)=0 i poszukuj a,b dla których będą
dwa różne pierwiastki.
14 kwi 17:53
bbbb: tak właśnie zrobiłem, ale stanąłem na tym, że Δ=1+ab+b>0 i nie wiem, co dalej
14 kwi 17:59
Adamm: rozpatrywałeś liniowość?
14 kwi 18:00
bbbb: a jak to zrobić?
14 kwi 18:01
Adamm: chodzi mi o przypadek gdy współczynnik przy największej potędze jest równy 0
wtedy nie przecinają się w dwóch punktach, ale trzeba rozpatrzyć
14 kwi 18:03
Adamm: (a+3)x2+2x−b=0
a≠−3
Δ=4+4(a+3)b>0
więcej się nie da nic zrobić
można co najwyżej narysować w układzie kartezjańskim
14 kwi 18:07
Adamm:

(a+3)b>−1
dla a+3>0
dla a+3<0
14 kwi 18:09