kombinatoryka
bbbb: ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych w których iloczyn cyfr jest równy 0?
14 kwi 16:50
g:
9*104 − 9*94
14 kwi 16:53
Adamm: iloczyn jest równy 0, czyli jedna z nich jest równa 0
liczymy ile jest wszystkich takich liczb, i odejmujemy wszystkie które nie mają zer
9*104−95=30951
14 kwi 16:54
Alwil: Ilosc liczb 5 cyfrowych obliczam z ciągu arytmetycznego:
a1=10000
an= 99999
r=1
99999=10000+(n−1)1
n=90000 <−−− ilosc liczb 5 cyfrowych
Obliczam zdarzenie przeciwne − kiedy iloczyn cyfr nie jest rowny zero, czyli na żadnym miejscu
nie stoi liczba 0.
9*9*9*9*9= 59049
Od ilosci liczb 5 cyfrowych odejmuje zdarzenie przeciwne
90000−59049=30951 <−−− odpowiedz
14 kwi 16:58
Adamm: Alwil, z tym ciągiem arytmetycznym to trochę okrężna droga
14 kwi 17:06
Alwil: Rozwiązałam to tak żeby na maturze dostać max punktów
14 kwi 17:10
Adamm: a sposobem kombinatorycznym jest źle?
14 kwi 17:10
Alwil: Nie jest źle tylko takie zadania są za około 3/4 punkty, więc trzeba się troszkę rozpisać
14 kwi 17:14
Alky: Alwil No w sumie nie do końca. Myślę że to byłoby za max 3 pkt. Wydaje mi się, że
kombinatorka to jak najbardziej proponowana metoda w takim zadaniu.
Zresztą nei ważne ile napiszesz, tylko czy dobrze napiszesz i uwzględnisz wszytko co ważne.
Adamm uwzględnił Twoje 10 linijek w swojej 1, choć Twój sposób też oczywiście dobry ( choć
bardziej czasochłonny )
14 kwi 17:16
Adamm: takie zadania są raczej na kodowanie, to inna sprawa
14 kwi 17:17
Alky: Jeśli trafiłoby się coś takiego na rozszerzeniu to najpewniej za 2 pkt
na kodowanie, ale myślę, że równie dobrze mogłoby być na podstawie jako zwykłe zadanie za 3 pkt
14 kwi 17:20
Adamm: oczywiście, nikt nie mówi że takie zadania się nie trafiają
14 kwi 17:23
bbbb: To zadanie było na próbnej z zadania.info jest zamknięte i było za 1 pkt, tylko nie wychodziła
mi odpowiedź
14 kwi 17:23
Alky: Haha. No to tym bardziej. Polecieliśmy z punktacją.
14 kwi 17:24