trygonometria
rekt: Wykaż, że dla dowolnego kąta α prawdziwa jest równość: 4(sin6α+cos6α)=1+3cos2α
14 kwi 16:26
Adamm: 4*(sin6α+cos6α)=4*(sin2α+cos2α)(sin4α−sin2α*cos2α+cos4α)=
=4*(sin4α−sin2α*cos2α+cos4α)=4*(sin4α+2sin2α*cos2α+cos4α−3sin2α*cos2α)=
=4*((sin2α+cos2α)2−3sin2α*cos2α)=4−12sin2αcos2α=
=4−3*sin2(2α)=4−3*(1−cos2(2α))=1+3cos2(2α)
wzory użyte:
x3+y3=(x+y)(x2−xy+y2)
x2+2xy+y2=(x+y)2
sin2x+cos2x=1
sin(2x)=2sinxcosx
14 kwi 16:42
rekt: Jak zapisałeś (sin6α+cos6α) żeby uzyskać postać a3+b3?
(sin3+cos3)2?
14 kwi 17:02
rekt: a dobrze na to też jest wzór

(a
2+b
2)...itd
14 kwi 17:04
Adamm: sin6α+cos6α=(sin2α)3+(cos2α)3
14 kwi 17:04
rekt: Dziekuje bardzo
14 kwi 17:27