pochodna kierunkowa
dolan: | | √x | |
Wyznaczyć wszystkie punkty, w których pochodna kierunkowa funkcji f(x)= |
| w kierunku |
| | y | |
wersora
(
√2/2 ,
√2/2) przyjmuje wartość 0.
14 kwi 14:48
Jerzy:
I z czym masz problem ?
14 kwi 14:51
dolan: nie bardzo wiem o co chodzi w tym zapisie "w kierunku wersora"
wersor ma dlugosc (1,1) tak? wiec czym jest kierunek (√2/2,√2/2)?
to jest ten wektor kierunkowy ktory jest we wzorze na pochodna kierunkowa?
vk=(√2/2,√2/2)?
14 kwi 14:54
Jerzy:
Tak.
14 kwi 14:54
14 kwi 14:55
Jerzy:
Widzę,że nie czujesz wektora kierunkowego.
Jaki będzie wektor kierunkowy pochodnej, dla wektora : [3;1] ?
14 kwi 14:55
Jerzy:
Właśnie o tym mówię .... tutaj musisz obliczyć wektor kierunkowy ( link)
W Twoim zadaniu masz już podany.
14 kwi 14:57
dolan: | | 1 | | √x | |
no to policzylem df/dx = |
| df/dy = − |
| |
| | y2√x | | y2 | |
podstawiam do wzoru
| | 1 | | √2 | | √x | | √2 | |
0= |
| * |
| − |
| * |
| |
| | y2√x | | 2 | | y2 | | 2 | |
14 kwi 15:06
dolan: da sie z tego wgl wyliczyc cos?
14 kwi 15:08
Adamm: no to wyznacz zależność między x a y
14 kwi 15:08
Adamm: da się
14 kwi 15:08
Jerzy:
I szukaj rozwiązań równania.
14 kwi 15:08
Jerzy:
x2 = 1 ⇔ x = 1 lub x = − 1
14 kwi 15:09
Jerzy:
Nie ... x = 1
14 kwi 15:09
dolan: | | √2 | | x√2 | |
doszedlem do postaci |
| = |
| co teraz? |
| | 4y | | 2y | |
14 kwi 16:04
dolan: wyszlo mi ze x=1/2 y=R\{0}
14 kwi 16:11
Damian#UDM:

y=2x , x>0
2 lip 15:49