Granica
Pisces: Oblicz lim(przy lim dążącym do 2) x2−3x+23x2−6x
Z gory dziekuje za pomoc
14 kwi 14:38
Pisces: Niewiele widac wiec zapisze ponownie. U gory jest x2−3x+2 a na dole 3x2−6x
14 kwi 14:38
Jerzy:
Rozłóż licznik i mianownik na czynniki.
14 kwi 14:39
Janek191:
Nie przy lim → 2, ale przy x → 2
Napisz ułamek przy użyciu litery U.
14 kwi 14:39
Pisces: Czy moge zrobic to przez rozbicie gory na (x−1)(x−2) i eyciagniecie na dole 3x(x−2) oraz
skrocenie wyrazow (x−2)?
14 kwi 14:41
'Leszek: | | (x−1)(x−2) | | x−1 | |
lim |
| = lim |
| = 1/6 dla x→2 |
| | 3x(x−2) | | 3x | |
14 kwi 14:41
Jerzy:
Dokładnie tak.
14 kwi 14:41
Janek191:
| | (x − 1)*(x − 2) | | x − 1 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | 3 x*( x − 2) | | 3 x | |
| | 2 − 1 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | 3*2 | | 6 | |
x→2
14 kwi 14:42
Pisces: Dziękuję

A przy okazji czy mogę rowniez zrobic to z delopitala (sprobowalam i wyszlo tak samo ale nigdy
nie wiem kiedy dozwolone jest uzywanie tej reguly)
14 kwi 14:43
Jerzy:
| | 0 | | ∞ | |
Dla symboli nieoznaczonych : [ |
| ] lub [ |
| ] |
| | 0 | | ∞ | |
14 kwi 14:44
Pisces: Dziekuję!
14 kwi 14:45
'Leszek: Regule de'Hospitala stosujemy dla symboli [ 0/0] lub [ ∞/∞] gdy funkcje w liczniku f(x)
oraz w mianowniku g(x) sa ciagle i rozniczkowalne .
14 kwi 14:46
Jerzy:
No to dla formalnej dokładności...regułę: de l'Hospitala
14 kwi 14:49