Ciągi geometryczne.
Miki: Oblicz iloraz ciągów:
a
1=2
n*7
n+2
a
n+1=2
n+1*7
n+3
| | an+1 | |
Czy teraz mam użyć definicji że iloraz to następny wyraz przed poprzedni? Czyli q= |
| |
| | an | |
i podstawić pod to dane?
14 kwi 12:56
Jerzy:
Tak.
14 kwi 12:59
Miki: A gdy mam:
to rozbijam te potęgi?
14 kwi 14:32
Jerzy:
Tak.
14 kwi 14:33
Miki: | | 394 | |
Czyli wynik będzie |
| ? |
| | 49 | |
14 kwi 14:39
Jerzy:
A skąd masz taki wynik ?
14 kwi 14:41
Miki: To może napisze wszystko tak jak liczę:
I co teraz?
14 kwi 14:48