pochodną kierunkową funkcji
dolan: Obliczyć pochodną kierunkową funkcji f(x, y) = (x2−y)e(2y−x) w punkcie (x0,y0)=(1,1)
w kierunku wersora tworzącego kąt α = π/3 z dodatnią częścią osi Ox
Wiem jak się liczy przy podanym wersorze ale nie wiem jak go dostać z tego opisu
14 kwi 12:24
Jerzy:
A co dostać ?
14 kwi 12:26
dolan: no jak mam polecenie np Obliczyć pochodne kierunkowe podanych funkcji we wskazanych punktach i
kierunkach:
i jest podane v=(12/13 ,5/13) to licze gradientem a tutaj co mam zrobic
14 kwi 12:29
Jerzy:
Ponieważ to wersor ( długość 1) więc liczysz tylko jego współrzędne.
14 kwi 12:34
dolan:

mam taki rysunek i co dalej?
14 kwi 12:42
Jerzy:

Ponieważ to jest wersor, to ma długość 1
Współrzędne wektora kiewrunkowego liczymy dzieląc jego współrzędne przez jego
długość, a skoro tutaj długość podanego wektora ( wersora) wynosi 1,
więc wystarczy tylko policzyc jego współrzene i liczyć pochodną w kierunku wktora [v
x,v
y]
14 kwi 12:45
dolan: czyli po wyliczeniu df/dx i df/dy , podstawieniu (xo,yo) pod pochodne mnoze grad(1,1) razy
(1,1)
wynik mi wyszedl e
14 kwi 13:01
Jerzy:
A jaki masz wektor v ?
14 kwi 13:02
dolan: (1,1)? to sie liczy czy nie?
14 kwi 13:04
Jerzy:
Napisałem Ci wyrażnie, oblicz: vx i vy i to będzie Twój wektor kierunkowy.
14 kwi 13:05
dolan: nie wiem jak...
14 kwi 13:05
Jerzy:
| | π | |
Z funkcji trygonometrycznych kata |
| ( przecież jest podany w treści ) |
| | 3 | |
14 kwi 13:06
dolan: nie wiem czy to ogarniam
biorac np tg π/3 =√3 mam vx=1 i vy=√3?
14 kwi 13:14
Jerzy:
Ojj .... student/tko
| | 1 | | √3 | |
vk = [ |
| ; |
| ] ... i to jest Twój wektor kierunkowy. |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 13:16