wykres
Pati18773: jak mam przekształcenie funkcji homograficznej to najpierw zrobić symetrie czy przesunięcie ?
14 kwi 12:04
Jerzy:
Konkretnie.
14 kwi 12:05
Pati18773: dobra to mam takie zadanie.
| | 3 | |
Rozwiąż nierówność f(x−1)−f(x+1)>6 gdzie f(x)=4− |
| |
| | x | |
najlepiej będzie to narysować wiec
f(x−1)>f(x+1)+6
| | 3 | |
f(x)=− |
| +6 i tu nie wiem czy wziąć symetrie względem osi OX czy przesunięcie |
| | x | |
14 kwi 12:09
Jerzy:
| | 3 | |
A co to jest: f(x) = − |
| + 6 ? |
| | x | |
14 kwi 12:13
Pati18773: jejku tam 4 a nie 6 przepraszam
14 kwi 12:14
14 kwi 12:14
Jerzy:
W takim razie: f(x − 1) = ?
14 kwi 12:15
14 kwi 12:16
Jerzy:
Rysujesz w układzie: f(x−1) oraz f(x+1) + 6 i odczytujesz.
Nie ma znaczenia, czy najpierw odbijesz , potem przesuniesz , czy odwrotnie.
14 kwi 12:18
Pati18773: dobra dziękuję !
14 kwi 12:19
Pati18773: | | 3 | |
a jak jest f(x+1)+6 to wzór funkcji będzie taki: − |
| +10 ? |
| | x+1 | |
14 kwi 12:22
Jerzy:
Tak.
14 kwi 12:23
Pati18773: Super
14 kwi 12:23
Pati18773:
14 kwi 12:44
Pati18773: mniej więcej tak mi wyszło
niebieski to f(x−1) a różowy f(x+1)+6
14 kwi 12:44
Jerzy:
I dobrze.
14 kwi 12:56
Pati18773: Dziękuję bardzo za pomoc !
14 kwi 12:59