Planimetria operon 2017
Mateusz Król: Dany jest trójkąt równoramienny ABC o bokach długości |AC|=26 i |BC|=26. Kat przy podstawie ma
| | 12 | |
miarę α i tgα |
| . Oblicz pole tego trójkąta. |
| | 5 | |
14 kwi 11:28
Jerzy:
Nie ma takiego trójkąta.
14 kwi 11:37
terex: Czy chodzi o tg(α)=12/5
14 kwi 11:41
Mateusz Król: W ODP mam ze x=2 a pole 12x*5x=240
14 kwi 11:43
Jerzy:

Dobra , jest...
x = 2
a = 10
H = 24
P
Δ = 10*24 = 240
14 kwi 11:46
Mateusz Król: A czemu jest 13?
14 kwi 12:56
Jerzy:
52 + 122 = 132
14 kwi 12:57
Mateusz Król: Ale długości boków mają 26
14 kwi 12:58
Mateusz Król: A jak wychodzi obliczyć x?
14 kwi 12:58
Jerzy:
13x = 26 ⇔ x = 2
14 kwi 12:59
Mateusz Król: Okey. Dzięki
14 kwi 13:02