wykaz podzielnosc
terex: Wykaz ze liczba 2n3 − 26n jest podzielna przez 6 dla każdej liczbę naturalnej n
14 kwi 11:22
14 kwi 11:47
terex: Sprobowalem zastosować ta indukcje Ale wychodzi mi 6t+6k2+6k −( 23 ), co z tym 23
14 kwi 15:03
terex: Potrzebuje czegoś innego
14 kwi 15:08
Adamm: 2n3−26n=2n(n−1)(n+1)−24n
jest nawet podzielna przez 12
14 kwi 15:15
Mariusz:
Z indukcji ładnie wychodzi jeśli w kroku indukcyjnym wykorzystasz założenie
6|2n3 − 26n
Dla n=0
6|0
Założenie indukcyjne n=k
6|2k3 − 26k
Teza
6|2(k+1)3 − 26(k+1)
6|2k2+6k2+6k+2−26k−26
6|(2k2−26k)+6k2+6k−24
6|(2k2−26k)+6(k2+k−4)
Składnik w pierwszym nawiasie jest podzielny przez 6 z założenia
Składnik w drugim nawiasie jest iloczynem szóstki i liczby całkowitej
więc też jest podzielny przez 6
14 kwi 20:47