matematykaszkolna.pl
Arkusze maturalne - matura rozszerzona Michał: Witam, Jestem tegorocznym maturzystą i zdaję matematykę rozszerzoną. Z CKE został mi jedynie "przykładowy arkusz" do rozwiązania i poszukuję kolejnych. Przerobiłem arkusze ze "starej formuły" i faktycznie widać, że im bardziej się cofamy w latach, tym bardziej forma egzaminu odbiega od obecnej (trudność wydaje mi się podobna, ale obszary na których się skupia są inne np. jest rysowanie wyk. funk. tryg.). Gdzie można znaleźć arkusze z nowej formuły (2015+) wraz z odpowiedziami?
14 kwi 11:02
monaik: Aksjomat pomarańczowy 2015 nawet fajne zadania
14 kwi 11:18
monaik: Swoją drogą jak oceniasz zadania na stronie CKE?
14 kwi 11:21
Michał: Ciężko mi to "ocenić", bo w zasadzie robiłem albo zestawy CKE, albo arkusze Pazdry (Oficyna Edukacyjna). Te drugie to trochę wyższy poziom, bo faktycznie nieraz zdarzało mi się ślęczeć nad odpowiedziami i rozmyślać o co w tym zadaniu chodzi. Na razie jestem na poziomie 80%+, ale z tego co zauważyłem, to jeśli masz wprawę, obecny arkusz zajmie ci ok. 1,5h, żeby z rozpędu zrobić wszystkie zadania, które są schematyczne. I zwykle zostaje ci połowa czasu na "rozkminienie" jakichś dwóch, na które nie ma pomysłu. Ale moim zdaniem zdecydowanie warto je zrobić i sprawdzić sobie potem z kluczem, aby zobaczyć jak punktowane są odpowiedzi.
14 kwi 11:41
monaik: Jak 80%+ to Aksjomat może być trochę prosty. Zdarzają się trudniejsze zadania. Jakbym miał podsumować to geometria analityczna banalna, trygonometria tez prosta chociaż raczej są tam zadania wymagające więcej niż proste rownanie. Planimetria mi się podobała i z każdego zadania z tego działu wyciągnąłem coś pożytecznego. Ale planimetria sprawia mi wiele problemów i właśnie teraz ściągnąłem jakiś zbiórek z CKE i mam zamiar poprawić swoje umiejętności. emotka
14 kwi 11:53
Michał: Osobiście jeśli chodzi o planimetrię (a również stereometrię) to miałem najwięcej problemów z zadaniami na udowadnianie. Do tego jeszcze na początku ciężko mi szło np. zapisanie objętości ostrosłupa przy użyciu jedynie funkcji trygonometrycznych i podanego boku. To zdecydowanie polecałbym powtórzyć i zrozumieć, bo sprawozdania CKE pokazują, że w tym obszarze uczniowie tracą najwięcej punktów. Czasami zadania z planimetrii/stereometrii miały ~20% poprawnych rozwiązań. Dzięki za polecenie arkuszy. Powodzenia przy nauce.
14 kwi 12:07
monaik: Również życzę powodzenia. U mnie akurat oprócz planimetri sprawia problem prawdopodobienstwo, z którego nic nie umiem. No może z zadaniami z matury podstawowej sobie poradzę, bo większość można zrobic na chlopski rozum. Ale z rozszerzenia moja wiedza to 0. A do matury 20 dni.
14 kwi 13:37
Michał: Przerobiłem sobie cały Aksjomat 2015 rozszerzony i zadania są faktycznie fajne. Czy ma ktoś coś godnego polecenia poza arkuszami CKE, Teraz Matura 2017 i Aksjomat 2015?
21 kwi 13:15
5-latek: A Twoj nauczyciel nie ma ?
21 kwi 13:18
Michał: Mam jeszcze arkusze z Operonu, bodajże 2015. Po prostu jestem ciekawy czy ktoś zna jakieś arkusze o podobnym poziomie i mógłby polecić.
21 kwi 13:38