ekstrema
hegel57: Zbadaj, czy podana funkcja ma ekstrema: f(x,y)=x3+y3−3xy
13 kwi 23:02
Jerzy:
Zacznij od pochodnych cząstkowych.
13 kwi 23:03
hegel57: f x(x,y)=3x2+y3−3y
fy(x,y)=x3+3y2−3x
i nie wiem jak dalej, wiem że taki układ równań musi być f'x(x,y)=0
f'y(x,y)=0
13 kwi 23:07
Jack: nwm jaki miales/as zapis, wiec zapisze w ten sposob:
| | df | |
pochodna po iksie : |
| = f'(x) |
| | dx | |
| | df | |
po igreku analogicznie |
| = f'(y) |
| | dy | |
zatem najpierw pochodne czastkowe :
{3x
2 − 3y = 0 /:3
{3y
2 − 3x = 0 /:3
{x
2 − y = 0
{y
2 − x = 0
odejmujac rownania od siebie :
x
2 − y
2 − y + x = 0
(x−y)(x+y) + (x−y) = 0
(x−y)(x+y+1) = 0
x = y lub x = − y − 1
dla x=y
x
2 − x = 0
x(x−1) = 0
x = 0 lub x = 1
stad mamy juz 2 punkty stacjonarne
P
1(0,0), P
2(1,1)
teraz dla x = − y − 1
(−y−1)
2 − y = 0
(y+1)
2 − y = 0
y
2 + y + 1 = 0
Δ<0 brak rozw.
zatem mamy jedynie tamte 2 punkty.
Teraz pochodne mieszane
13 kwi 23:09
hegel57: dziękuje bardzo
13 kwi 23:13
Jack: jak liczysz pochodna po iksie to "y" traktujesz jako stala
czyli jak masz np. wyrazenie f(x,y) = x + y3 to pochodna po iksie bedzie rowna x
bo y3 nam sie "zeruje"
tak jak mamy np.
f(x) = x3 + 7, to pochodna f'(x) = 3x2 (siodemka jest stala − sie zeruje)
13 kwi 23:21
Jack: co do pochodnych mieszanych
fxx(x,y) = 6x
fxy(x,y) = − 3
fyx(x,y) = − 3
fyy(x,y) = 6y
podstawiamy teraz punkt P1(0,0) i budujemy tzw hesjan.
czyli budujemy i liczymy wyznacznik
|6*0 −3|
| | = 0 − 0 − [(−3)*(−3)] = 0 − [9] = − 9
|−3 6*0|
wyznacznik wyszedl ujemny, ekstremum nie istnieje
Teraz drugi punkt wstawiamy − P2(1,1)
|6*1 −3|
| | = 6*6 − [(−3)*(−3)] = 36 − 9 = 27
|−3 6*1|
wyznacznik > 0 zatem istnieje ekstremum globalne.
(jesli by wyznacznik wyszedl zero to ta metoda nie rozstrzyga − czyli nie wiemy czy jest czy
nie)
i teraz patrzymy na pierwsza liczbe tzn w lewym gornym rogu
czyli pochodna fxx(x,y) dla punktu P2(1,1)
jak widzim jest ona > 0 bo 6*1 jest wieksze od 0
Stad wniosek :
Funkcja w punkcie (1,1) osiaga minimum lokalne, ktorego wartosc wynosi :
f(1,1) = 13 + 13 − 3*1*1 = 2 − 3 = − 1
13 kwi 23:31