kombinatoryka
kazek6: Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8,9, ustawiamy losowo w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A
takiego, że w tym ustawieniu suma każdych dwóch sąsiednich liczb będzie nieparzysta.
13 kwi 21:39
Pytający:
Aby suma każdych dwóch sąsiednich liczb była nieparzysta, muszą naprzemiennie być ustawione
liczby parzyste z nieparzystymi. Jako że mamy 9 liczb w tym 5 nieparzystych, jedynym
ustawieniem spełniającym ten warunek jest ustawienie:
npnpnpnpn, gdzie n − nieparzysta, p − parzysta.
Parzyste możemy między sobą wymieszać na 4! sposobów, zaś nieparzyste na 5! sposobów. Wszystkie
9 liczb możemy ustawić w ciąg na 9! sposobów.
Stąd:
| | 4!*5! | | 2*3*4 | | 1 | |
P(suma każdych dwóch sąsiednich liczb nieparzysta)= |
| = |
| = |
| |
| | 9! | | 6*7*8*9 | | 126 | |
13 kwi 22:11
Mila:
|Ω|=9!
A− suma każdych dwóch sąsiednich liczb będzie nieparzysta
|A|=4!*5!
13 kwi 22:14