arcsinx | ||
∫ | dx | |
√(1−x2)3 |
1 | |
dx=dy | |
√1−x2 |
1 | arcsinx | ||
=∫ | dx | ||
1−x2 | √1−x2 |
1 | y | |||
=∫ | ydy=∫ | dy | ||
1−sin2y | cos2y |
arcsin(x) | arcsin(x) | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
√(1−x2)3 | (1−x2)√1−x2 |
1−x2+x2 | ||
=∫ | arcsin(x)dx | |
(1−x2)√1−x2 |
arcsin(x) | x | |||
=∫ | dx+∫ | (xarcsin(x))dx | ||
√1−x2 | (1−x2)√1−x2 |
arcsin(x) | x | 1 | x | |||||
=∫ | dx+ | arcsin(x)−∫ | (arcsin(x)+ | )dx | ||||
√1−x2 | √1−x2 | √1−x2 | √1−x2 |
arcsin(x) | x | arcsin(x) | x | |||||
=∫ | dx+ | arcsin(x)−∫ | dx−∫ | dx | ||||
√1−x2 | √1−x2 | √1−x2 | 1−x2 |
x | 1 | (−2x) | ||||
= | arcsin(x)+ | ∫ | dx | |||
√1−x2 | 2 | 1−x2 |
x | 1 | |||
= | arcsin(x)+ | ln|1−x2|+C | ||
√1−x2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |