Wysokość stożka
zimnygrzejnik: jest równa 2*√55. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu
na płaszczyznę jest wycinkiem koła o kącie środkowym α. Wiedząc, że pole
tego wycinka jest równe 96π, oblicz miarę α.
13 kwi 20:10
Janek191:

h = 2
√55
r
2 = l
2 − h
2 = l
2 − 220
P
b = π r l =96 π / : π
| | 96 | | 9 216 | |
r l = 96 ⇒ r = |
| ⇒ r2 = |
| |
| | l | | l2 | |
| 9 216 | |
| = l2 − 220 / * l2 |
| l2 | |
9 216 = l
4 − 220 l
2
l
4 − 220 l
2 − 9 216 = 0
Δ = 48 400 + 36 864 = 193 600
√Δ = 440
l
2 *α = 192 π / : l
2
| | 192 π | | 96 | | 32 | |
α = |
| = |
| π = |
| π ≈ 0,58 π = 1.83 rad |
| | 330 | | 165 | | 55 | |
13 kwi 20:33