planimetria
Olka i Piotrek: Dany jest trójkąt o bokach 8,5,11. Oblicz sinus najmniejszego kąta oraz długosć wysokości
opuszczonej na najdłuższy bok.
Prosze o rysunek
13 kwi 18:17
Adamm:

pole można policzyć ze wzoru Herona
wtedy porównując pola dostaniesz ile wynosi wysokość
| | h | |
mając wysokość i bok łatwo odczytujesz że sinα= |
| |
| | 8 | |
13 kwi 18:22
Olka i Piotrek: Tylko, że ja wzoru Herona nie miałam
13 kwi 18:28
Olka i Piotrek: Można jakoś inaczej obliczyć?
13 kwi 18:35
5-latek: Powinien byc w tablicy
S= √p(p−a)(p−b)(p−c)
13 kwi 18:38
5-latek: gdzie p− polowa obwodu trojkata
a=5 b=8 c=11
Chcac skorzystac z Tw sinusow tez bedziesz musiala skorzystac z tego wzoru
| a | |
| = 2R i wyzaczysz sinα |
| sinα | |
| | a*b*c | |
ale R= |
| gdzie P to pole trojkata |
| | 4P | |
13 kwi 18:42
Olka i Piotrek: Tylko ja na lekcji go nie miałam. Więc nie chcę go.
13 kwi 18:43
5-latek: To i tak sie z nim zapoznaj
Z tweirdzenia cosinusow wylicz cosα (patrz rysunek 18 : 22
sinα= √1−cos2α
13 kwi 18:47
Olka i Piotrek: To co mam najpierw obliczyć?
13 kwi 18:49
5-latek: 1. cosinus kąta α(z tw cosinusow
2. Mmasz cosinus α mozesz z jedynki trygonometrycznej wyliczyc sinus α
| | h | |
3. Majac sin α ze wzoru sinα= |
| wylicz h . |
| | 8 | |
13 kwi 18:55
Olka i Piotrek: czyli cosα=8/11?
13 kwi 18:57
5-latek: Nie wiem nie liczylem (nie chce mi sie
Przedstaw obliczenia ktos sprawdzi . Powodzenia
13 kwi 18:58
5-latek: Poza tym trojkat o bokach 5,8,11 nie jest trojkatem prostokatnym ze skorzystalas z
definicji cosinusa
52+82≠112
13 kwi 19:01
Olka i Piotrek: okey
13 kwi 19:02
5-latek: a2= b2+c2−2b*c*cosα
Podsatw dane i wylicz cosα
13 kwi 19:06
Mila:
Wzór Herona jest już w gimnazjum.
13 kwi 19:07
Olka i Piotrek: czyli a=5 b=8 c=11?
13 kwi 19:07
Olka i Piotrek: Ale ja nie miałam
13 kwi 19:08
5-latek: Dobry wieczor
Milu Pozdrawiam

pewnie ze byloby szybciej no ale jesli ktos nie chce .
13 kwi 19:08
Olka i Piotrek: 25=9cosα i co z tym dalej?
13 kwi 19:10
Olka i Piotrek: podzielić przez 9?
13 kwi 19:12
5-latek: Tak jest robic nie wolno to co zrobione
185−176cosα≠ 9cosα
5
2= 8
2+11
2−2*8*11*cosα
25= 64+121−2*88*cosα
25= 185−176cosα
176cosα= 185−25
176cosα= 160
| | 160 | | 80 | | 10 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | 176 | | 88 | | 11 | |
| | 10 | | 100 | | √21 | |
sinα= √1−( |
| )2= √1− |
| = |
| |
| | 11 | | 121 | | 11 | |
dalej juz sobie radz sama
13 kwi 19:34
Janek191:

Tw. Pitagorasa
x
2 + h
2 = 25
(11 −x)
2 + h
2 = 64
Odejmujemy stronami
121 − 22 x + x
2 − x
2 = 39
22 x = 82
| | 1681 | | 3 025 − 1681 | | 1 344 | | 64*21 | |
h2 = 25 − x2 = 25 − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 121 | | 121 | | 121 | | 121 | |
==============
orz
=======================
13 kwi 20:00
5-latek: Na tym forum nie obraza sie innych uzytkownikow .
Kazdy zasluguje na pomoc .
Pomylily ci sie fora . Nawet Kosciol wczoraj oglosil ze hejt i obrazanie innych to grzech
ciezki
13 kwi 20:13
Janek191:
Dlaczego " nawet " ?
13 kwi 20:16
Olka i Piotrek: | | 8√42 | | √42 | |
Tylko ja mam w odp ze h= |
| a sinα |
| |
| | 11 | | 11 | |
13 kwi 20:16
Janek191:
Tomasz złe odpowiedzi
13 kwi 20:41
Janek191:
To masz ...
13 kwi 20:41