.,
morele: funkcja kwadratowa f określona jest wzorem f(x) = ax2+bx+c. Zbiorem rozwiązań nierówności
f(x)>0 jest przedział (0;12). Największa wartość funkcji f jest równa 9. Oblicz współczynnik
a, b, c funkcji f.
f(x)=a(x−0)(x−12)=ax(x−12)
xw=0+12/2 = 6
9=a*6(6−12)
9=6a*(−6)
36a=−9 /: 36
a= −1/4
f(x)=−1/4x(x−12) = −1/4x2+3x+0
odp
a=−1/4 b=3 c=0
witam przeanalizowałem to zadanko i nie rozumiem skąd się wzięło to 3x oraz 0 na końcu?
13 kwi 18:10
irena_1:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| x(x−12)=− |
| x2− |
| x*(−12)=− |
| x2+3x=− |
| x2+3x+0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
13 kwi 18:31