Zbiór wartości funkcji
Qwadrat: | | 6 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x+ |
| , gdzie x∊R\{0}. |
| | x | |
Zadanie pochodzi z "Rachunku różniczkowego". Jak ja mam się za to zabrać?
13 kwi 17:05
Adamm: 1. x>0
f'(x)>0 ⇒ x>
√6
f'(x)<0 ⇒ 0<x<
√6
funkcja rośnie dla x>
√6
tutaj minimum globalnym jest x=
√6 co można uzasadnić tym że dla (0;
√6) funkcja maleje,
a dla x>
√6 rośnie
f(
√6)=2
√6
ZW
+=<2
√6;
∞)
2. x<0
| | 6 | |
funkcja jest nieparzysta, f(−x)=−x− |
| =−f(x) więc musi być |
| | x | |
ZW
−=(−
∞;−2
√6>
kończąc mamy ZW=(−
∞;−2
√6>∪<2
√6;
∞)
drugi sposób
dla x>0 z nierówności między średnimi mamy
f(x)≥2
√6 przy czym nie możemy jeszcze powiedzieć że to jest zbiór wartości dla dodatniej
części
równość zachodzi dla x=6/x czyli x=
√6
funkcja jest nieparzysta więc dla x<0 mamy
f(x)≤−2
√6
dochodzimy do wniosku że ZW=(−
∞;−2
√6>∪<2
√6;
∞)
13 kwi 17:13
Adamm: 2 drugim sposobie trzeba się również podtrzymać granicą
limx→0+ x+6/x = ∞
13 kwi 17:15
zef: | | 2x2−6−x2 | | x2−6 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
lim
x→∞f(x)=+
∞
lim
x→∞f(x)=−
∞
f'(x)=0 ⇔ x
2=6 , x=
√6(minimum w tym punkcie) lub x=−
√6 (maksimum w tym punkcie)
f(−
√6)=−2
√6
ZW:(−
∞;−2
√6>u<2
√6;
∞)
13 kwi 17:16
Adamm: zef, jakbyś napisał tak na maturze to mogą ci zabrać punkty
13 kwi 17:18
Adamm: nie mówię że jest źle
13 kwi 17:18
Qwadrat: Ok, dziękuję. Co do tego drugiego sposobu− akurat dziś czytałem o nierówności Cauchy'ego między
średnimi i tak się zastanawiałem− można z tego korzystać na maturze?
13 kwi 17:20
zef: O co dokładniej chodzi ? No jeszcze powinienem policzyć granice jednostronne w zerze, to wiem
13 kwi 17:20
Qwadrat: A co jest źle w zapisie zef'a?
13 kwi 17:21
Adamm: zef, właśnie o to że się nie rozpisałeś, a tam trzeba wszystko jak dziecku
13 kwi 17:21
Adamm: Qwadrat, można
z tego co wiem to wszystkie znane twierdzenia są dozwolone, tylko trzeba na nie się powołać
13 kwi 17:22
Adamm: zef, chodziło mi bardziej o pochodną
13 kwi 17:23
Qwadrat: Czyli, że należałoby napisać wcześniej komentarz np. "Korzystając z nierówności Cauchy'ego
między średnimi, wiemy że:"?
13 kwi 17:24
Adamm: tak
ja piszę "na mocy twierdzenia o ..."
13 kwi 17:24
Adamm: tutaj akurat bym napisał
"na mocy nierówności między średnimi"
13 kwi 17:30
Qwadrat: Ok, zatem zaufam Twojej wersji, jeszcze raz dziękuję

W kwestii tej pochodnej u zef'a, to gdy sam próbowałem rozwiązać to zadanie, to od razu
| | 6 | |
napisałem, że f'(x)=1− |
| ... |
| | x2 | |
Później liczyłem granice w +
∞ oraz −
∞ i dopiero gdy zacząłem liczyć granice jednostronne w 0 to
zwątpiłem w słuszność mojej koncepcji...
13 kwi 17:30
Adamm: i może zacytowałbym między którymi dokładnie
13 kwi 17:31