Zbior qartoscj funkcji tryg
StrasznyNieogar: Wyznacz największą I najmniejszą wartość funkcji f (x) = sin2x + cos2x
| | π | | π | | π | |
cos ( |
| − 2x) + cos2x = 2cos |
| cos ( |
| − 2x) ====>z sumy cosinusów |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Jak to teraz narysować? Chyba że istnieje inny sposób na wyznaczenie
13 kwi 16:58
Adamm: po co rysować?
funkcja cosx ma zbiór wartości od −1 do 1
argumentem tutaj zamiast x jest π/4−2x, ale to nic nie zmienia, bo nadal π/4−2x może być
dowolną liczbą rzeczywistą więc cos(π/4−2x) nadal ma zbiór wartości od −1 do 1
więc √2cos(π/4−2x) ma ten zbiór wartości od −√2 do √2
13 kwi 17:04
StrasznyNieogar: Kurcze wybacz Adamm, nie dopisałem treści ...
I chyba teraz lepiej narysować?
13 kwi 17:24
Adamm: lepiej jest nadal nie rysować
0≤x≤π/2
0≤2x≤π
0≥−2x≥−π
π/4≥π/4−2x≥−3π/4
teraz narysuj sobie, ale cosx na przedziale <−3π/4; π/4>
13 kwi 17:27
Adamm:

to będzie między 1 a −
√2/2
13 kwi 17:29
StrasznyNieogar: Wartość najmniejsza = 1
Wartość największa? Dla f(−3π/4)=
| | π | | π | | π | |
cos ( |
| − |
| )= −cos |
| = − √2/2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Cos się nie zgadza powinno być
√2 czyli pi/8
13 kwi 20:18
StrasznyNieogar: A nie, pomyliłem
13 kwi 20:19
StrasznyNieogar: Dobrze to robię?
13 kwi 20:29
Alky: 17:04 Adamm Ci rozpisał jak to najfajniej zrobić.
Jak doszedłeś do postaci
więc
13 kwi 20:45
StrasznyNieogar: | | π | |
Alky, ale to ma być przedział <0, |
| > |
| | 2 | |
Bez przydziału wiem o co chodzi
13 kwi 20:48
Alky: Ah, sorki. Nie zwróciłem uwagi

No to w sumie wyznaczasz przedział tak jak w 17:27 i 17:29 i jeśli chodzi o wartość największą
to odczytujesz sobie z wykresu, że jest to 1 ,
natomiast najmniejszej wartości nie widać, więc liczysz sobie (wiesz, że min jest dla
| | π | | 3π | | 5π | |
√2cos( |
| −2* |
| )=...√2cos(− |
| )=... |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
wynik jest dolną granicą zbioru wartości, natomiast górną jest 1
13 kwi 21:08
StrasznyNieogar: I właśnie jak obliczyc dalej? Bo nie wychodzi mi √2
13 kwi 21:17
Mila:
f(x)=sin(2x)+cos(2x)
| | π | |
Wartość najmniejszą,największą w przedziale <0, |
| > |
| | 2 | |
II sposób
Ekstrema za pomocą pochodnej .
Chyba łatwiej będzie.
1) pochodna.
f'(x)=2cos(2x)−2sin(2x)
f'(x)=0 ⇔
2cos(2x)=2sin(2x)
| | π | | π | |
tg(2x)=1⇔2x= |
| +kπ i x∊<0, |
| > |
| | 4 | | 2 | |
k=0
| | π | | π | | π | |
f( |
| )=sin |
| +cos |
| =√2 |
| | 8 | | 4 | | 4 | |
k=1
| | π | |
Szukamy wartości najmniejszej dla x= |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
f( |
| )=sin(2* |
| )+cos(2* |
| )=0+(−1)=−1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
odp.
| | π | |
−1≤f(x)≤√2 dla x∊<0, |
| > |
| | 2 | |
13 kwi 21:21
Alky: | | π | |
Nieno, dobrze wychodzi. Zobacz. Tak jak na rysunku cos( |
| −2x) ma maksimum = 1 więc |
| | 4 | |
| | π | |
cos( |
| −2x) ma maksimum √2*1=√2 |
| | 4 | |
Natomiast jeśli chodzi o minumum to wychodzi z tego −1. Zobacz czy się nie pomyliłeś gdzieś.
13 kwi 21:29
Alky: Poprawka*
| | π | |
Nieno, dobrze wychodzi. Zobacz. Tak jak na rysunku cos( |
| −2x) ma maksimum = 1 więc |
| | 4 | |
| | π | |
√2cos( |
| −2x) ma maksimum √2*1=√2 |
| | 4 | |
Natomiast jeśli chodzi o minumum to wychodzi z tego −1. Zobacz czy się nie pomyliłeś gdzieś.
13 kwi 21:30
StrasznyNieogar: O teraz rozumiem, elegancja Francja

Jeszcze Mila wrzuciła swój pomysł, zaraz przeanalizuje (choć z pochodnymi funkcji nie miałem
jeszcze stycznosci)
Dzięki jesteście kochani !
13 kwi 21:46