ile jest liczb
Michał :): Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych pięciocyfrowych parzystych, w których zapisie
występują
co najwyżej dwie dwójki.
| | | | | |
1 przypadek −0 na końcu więc mam 1* | *102 i 1* | *103 |
| | | |
| | | |
2 przypadek −2 na końcu więc mam 1* | *103 |
| | |
| | | | | |
3 przypadek −4 na końcu więc mam 1* | *102 i 1* | *103 |
| | | |
4 przypadek i
5 przypadek to z 6 i 8 na końcu więc tak samo jak w przypadku przypadku
3
Czy coś takiego ma sens ?
Mila:
Bardzo niejasno to opisujesz.
Liczymy :
1) Ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych w których nie ma dwójek.
X={0,1,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy odpowiednio cyfry ze zbioru X
8*9*9*9*4=
23328
2) Ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych w których cyfra 2 występuje jeden raz.
a) xxxx2 − cyfra jedności równa 2
8*9*9*9*1=
5832
b) pierwsza cyfra jest równa 2.
2xxxp
9*9*9*4=
2916
c) x||2xx||p
dwójka gdzieś w środku liczby
Razem:
23328+5832+2916+7776=39 852
3) ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych w których cyfra 2 występuje dwa razy
rozwiąż wg wzoru jak w punkcie (2).
w razie kłopotów pisz.