Znaleźć przedział zbieżności
Beorn: Znaleźć przedział zbieżności szeregu potęgowego
mam problem z granicą
13 kwi 16:49
Adamm: 1
13 kwi 16:51
Beorn: możesz to rozpisać?
13 kwi 17:14
Adamm: | | √n+2 | | 1+2/√n | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| |
| | √n+1+2 | | √1+1/n+2/√n | |
teraz lim
n→∞2/
√n = 0, lim
n→∞√1+1/n = 1
| | √n+2 | |
stosując wzór na sumę/różnicę/iloraz/iloczyn granic dostajemy limn→∞ |
| =1 |
| | √n+1+2 | |
13 kwi 17:17
g: przedział zbieżności x ∊ (−6; −4)
13 kwi 17:32
Adamm: a jeśli rozpatrujemy brzegi to dla x=−6 mamy szereg zbieżny warunkowo, dla x=−4 oczywiście
rozbieżny
13 kwi 17:34
Beorn: czy przy x=−4 można od razu napisać że jest rozbieżny czy należy robić z kryterium?
i przy x=−6 jeśli jest warunkowo zbieżny to powienien to napisać czy wsyatrczy że na koniec
ostry nawias dam w przedziale
13 kwi 17:50
Adamm: dla x=−4 nie możesz tak po prostu napisać sobie że jest rozbieżny
musisz napisać dlaczego
| | 1 | | 1 | |
tutaj można po prostu napisać że |
| ≥ |
| i kryterium porównawcze |
| | √n+2 | | n | |
dla x=−6 też nie możesz
skorzystaj z kryterium Leibniza
13 kwi 17:53
Beorn: w kryterium porownawczym przy wykazywaniu rozbieznosci trzeba znalezc szereg ktory dla kazdego
n jest mniejszy czy moze byc np. od 10 wyrazu?
| | 1 | |
w tym co napisales to szereg |
| zaczyna byc mniejszy lub rowny dopiero od n=4 |
| | n | |
13 kwi 19:15
Beorn: | | 1 | |
no i przy n=0 jest problem bo bedzie |
| |
| | 0 | |
| | 1 | | 1 | |
chcialem jako ≤ dać np |
| ale nie wiem jak to potem sprowadzić do postaci coś * |
| |
| | n+2 | | n | |
13 kwi 19:24
Beorn: | | 1 | | 1 | | n | |
zapisalem |
| jako |
| * |
| czy to wystarczy żeby stwierdzic rozbieznosc?> |
| | n+2 | | n | | n+2 | |
13 kwi 19:36