hmmm
cynamonek: Wyznacz wszystkie liczby całkowite K, dla których liczba a jest całkowitą.
a= k2 + 1 k + 1 t
13 kwi 16:11
Adamm: co tam t robi?
13 kwi 16:14
cynamonek: sorry przez przypadek wpadło

BEZ T
13 kwi 16:18
Adamm: | k2+1 | | (k+1)2−2k | | −2k | | −2k−2+2 | |
| = |
| =k+1+ |
| =k+1+ |
| = |
| k+1 | | k+1 | | k+1 | | k+1 | |
musi być k+1=±2 lub k+1=±1
13 kwi 16:21
cynamonek: mógłbyś powiedzieć co się stało w przed ostatnim i ostatnim wyrażeniu?
13 kwi 16:25
Adamm: którym dokładnie? napisz
13 kwi 16:26
Adamm: | | k2+1 | | 2 | |
jedyne co zrobiłem by z |
| dostać k−1+ |
| to dzielenie wielomianów |
| | k+1 | | k+1 | |
13 kwi 16:31
cynamonek: k+1 + −2k−2+2/ k+1 (skąd te −2 +2 ? sam sobie to dołożyłeś i co to zmieniło?
13 kwi 16:31
Adamm: sam sobie to dołożyłem ponieważ −2k−2=−2(k+1) co można podzielić przez k+1 bez reszty
13 kwi 16:34
cynamonek: dobra dzięki rozumiem : )
13 kwi 16:52
cynamonek: a jeszcze jedno pytanie mam czemu k+1 ∊ ( −2, −1 ,1 2 ) ? skąd takie wniosek ?
13 kwi 16:53
cynamonek: Bo po prostu musi być liczbą całkowitą ?
13 kwi 16:54
Adamm: | | 2 | |
jeśli tak nie będzie to |
| nie będzie całkowite, tak |
| | k+1 | |
nie wiem jak to wytłumaczyć
13 kwi 17:02