Prawdopodobieństwo/kombinatoryka pytanie
Ris:
Cześć,
załóżmy, że rzucam trzy razy kostką sześcienną.
|Ω| = 216
Zdarzeniu A sprzyja wylosowanie co najmniej raz 3 lub 6.
Więc skoro 3 mogę wylosować na trzy sposoby {(3, x, x) (x, 3, x) (x, x, 3)},
na logikę mam 3 * 6 * 6 = 108 możliwości (dwie pozostałe cyfry mogą być dowolne),
co jednak jest nieprawdą. Widać to chociażby licząc to samo drzewkiem:
| 1 | | 1 | |
| * 1 * 1 = |
| , czyli możliwości powinno wyjść 36. |
| 6 | | 6 | |
Albo licząc w ten sam sposób możliwości wylosowania 6,
wtedy |A| równałoby się 108 + 108 = 216 = |Ω|
36 otrzymam licząc w ten sposób 1 * 6 * 6,
ale tutaj kolejność raczej jest ważna, bo (3, x, x) (x, 3, x) (x, x, 3)
to trzy różne przypadki.
Nie podaję konkretniej treści zadania,
bo proszę o pomoc w znalezieniu błędu w moim rozumowaniu,
a nie wskazówek, jak rozwiązać to zadanie.
13 kwi 15:08
Jerzy:
P(AUB) =P(A) + P(B) − P(A∩B)
13 kwi 15:22
Jerzy:
Przy Twoim toku rozumowania, to zdarzenie byłoby zdarzeniem pewnym
( liczysz dwukrotnie niektóre zarzenia)
13 kwi 15:23
Adamm: Więc skoro 3 mogę wylosować na trzy sposoby {(3, x, x) (x, 3, x) (x, x, 3)}, na logikę mam 3 *
6 * 6 = 108 możliwości (dwie pozostałe cyfry mogą być dowolne),
tutaj masz błąd
13 kwi 15:26
Jerzy:
Na przykład:
(3xx) = 362
(x6x) = 362
a to jest to samo zdarzenie.
13 kwi 15:26
Jerzy:
Nie... to ma dobrze ...3*6*6 = 108 , ale dubluje darzenia ( przykład wyżej )
13 kwi 15:27
Adamm: Nie... to ma dobrze ...3*6*6 = 108 , ale dubluje darzenia ( przykład wyżej )
tutaj masz błąd
13 kwi 15:29
Jerzy:
A niby dlaczego ?
13 kwi 15:29
Adamm: skoro ma dobrze, ale dubluje zdarzenia, to nie ma dobrze
mam rację, czy nie mam racji?
13 kwi 15:30
Adamm: trzeba myśleć co się mówi, bo potem jakieś bzdury wychodzą
13 kwi 15:31
Jerzy:
Ma bład w ustaleniu zdarzeń sprzyjających, liczy: 108 + 108 = 216
i w efekcie dostaje zdarzenie pewne. Od tej sumy musi odjąć zdarzenia identyczne.
13 kwi 15:32
Jerzy:
Napisałem,że ma dobrze policzone zdarzenie: wypadła przynajmniej raz trójka: 3*6*6 = 108
13 kwi 15:33
Adamm: tego akurat nie ma dobrze policzonego
63−53=91
13 kwi 15:34
Jerzy:
Adamm...czytaj też uważnie.
Ile jest zdarzeń sprzyjających przy trzykrotnym rzucie kostką?
A − co najmniej raz wypadła 3
13 kwi 15:36
Adamm: aha, czyli według ciebie |A|=108
dobra, ja się nie kłócę
mówię tylko że masz błąd, ale skoro nie chcesz się przyznawać, czy co tam, nawet nie wiem
13 kwi 15:37
Jerzy:
OK ... pomyliłem się
13 kwi 15:39
Ris: Okej, muszę odjąć część wspólną, w sumie logiczne, zaczaiłem.
Liczenie A (losowanie trójki) ze zdarzenia przeciwnego A' wydaje się prawidłowe,
ale w takim razie, co konkretnie jest nie tak z
"Więc skoro 3 mogę wylosować na trzy sposoby {(3, x, x) (x, 3, x) (x, x, 3)},
na logikę mam 3 * 6 * 6 = 108 możliwości (dwie pozostałe cyfry mogą być dowolne),"
Gdybym sam potrafił znaleźć błąd, nie pisałbym tutaj, powaga.
13 kwi 15:46
Jerzy:
Nie ...
Popatrz:
(3xx) = (3,3,2)
(x3x) = (3,3,2)
to samo zdarzenie
Adamm podał poprawne obliczenie:
63 − 53 = 91 ( nie wylosowana ani trójki, ani szóstki )
13 kwi 15:49
Jerzy:
Ojj.... ... nie wylosowano trójki: 63 − 53 = 91
13 kwi 15:52
Adamm: A − co najmniej 1 trójka
B − co najmniej 1 szóstka
A∪B − zdanie szukane
A'∩B'=(A∪B)' − żadnej szóstki oraz żadnej trójki
|A'∩B'| = 4
3
| | 43 | | 19 | |
P(A∪B)=1−P(A'∩B') = 1− |
| = |
| |
| | 63 | | 27 | |
13 kwi 15:54
Adamm: logika, przydatne narzędzie
szczególnie że matematyka to tylko i wyłącznie proces wynikowo−wnioskowy
13 kwi 15:56
Ris: Prawdopodobieństwo wydawało mi się najtrudniejszym działem w szkole średniej, ale teraz
chyba już mam to, czego mi brakowało ^^
Dzięki wielkie wam obu, już wszystko rozumiem.
13 kwi 16:00