pytanie
Michał :): | | 1 | |
Mam pytanko ,Mam okrąg wpisany w trójkąt prostokątny . Wiemy że połowa |
| c=r. |
| | 2 | |
Ale czy odcinek który poprowadzimy od wierzchołka kąta prostego do punkty który jest punktem
wspólnym okregu i przeciwprostokątnej będzie wysokością tego trójkata poprowadząną na
przeciwprostokątną ?
13 kwi 15:07
Adamm: okrąg wpisany czy opisany na trójkącie
13 kwi 15:09
Michał :): okrąg wpisany w trójkat
13 kwi 15:10
Adamm: | | 1 | |
w takim razie |
| c≠r gdzie c to przeciwprostokątna |
| | 2 | |
13 kwi 15:12
Michał :): Oj fakty , to opisany . Ale czy ten odcinek bedzie wyskością opuszczoną na przeciwprostokątna ?
13 kwi 15:13
Adamm: nie
13 kwi 15:14
Adamm: ale spróbujmy wskazać kiedy tak jest
niech d będzie tym odcinkiem
niech a oraz b to będą odcinki między wierzchołkiem trójkąta a punktem styczności
wtedy a2+d2=(r+a)2 oraz b2+d2=(r+b)2 odejmując dwa równania mamy
a=b (po paru skróceniach)
zatem żeby to było prawdziwe to trójkąt musi być równoramienny
13 kwi 16:10