granica prawostronna
alicja: Obliczyć granicę prawostronną
13 kwi 14:43
alicja: dolna kreska ułamkowa to jest potęga
13 kwi 14:44
Jerzy:
To jeszcze ustal do czego zmierza x .
13 kwi 14:45
alicja: x dązy do 1 prawostronnie
13 kwi 14:46
Jerzy:
Do czego zatem dąży wykładnik ?
13 kwi 14:48
Jerzy:
| | x | | 1 | |
limx→1+ |
| = [ |
| ] = ? |
| | 1 − x | | 0− | |
13 kwi 14:50
alicja: wykładnik dązy do 0, czyli licznik do 2, interesująmnie teżpoprawne zapisy, bo za nie dostanę
punkty na kolokiwum, a nie umiem ich zrobić:(
13 kwi 14:51
Jerzy:
| | 3 | |
Ostatecznie: = limx→1+ |
| = ? |
| | | |
13 kwi 14:52
Jerzy:
Patrz 14:50 .. wykładnik zmierza do: − ∞
13 kwi 14:53