analityczna
alicja: Wyznaczyć odległość punktu P(0,0,0) od prostej przechodzącej przez punkt A(1,1,1). Jestem
totalnie zielona, pomocy!
13 kwi 13:46
wilczor: za mało danych
13 kwi 13:46
wilczor: zeby mówić o protej trzeba chociaz 2 punkty (przez które przechodzi)
13 kwi 13:47
Adamm: odległość może być dowolną liczbą od 0 do √3
13 kwi 13:47
Jerzy:
Prostych przechodzących przez punkt A jest nieskończenie wiele, więc odległości też.
13 kwi 13:49
alicja: Drugi punkt tej prostej to punkt przebicia płaszczyzny H: 2x+3y+z−1=0 prostą k:
moje przeoczenie
13 kwi 13:54
Jerzy:
To co innego:
1) Punkt przebicia B
2) Prosta AB
3) Odległość od punktu P
13 kwi 13:56
alicja: Jak wyznaczyć punkt przebicia B?
13 kwi 13:57
Jerzy:
Zapisz prostą w postaci parametrycznej i podstaw do równania płaszczyzny ( oblicz t)
13 kwi 13:58
alicja: Jak przekształcic ją do postaci parametrycznej? Nie byłam na pierwszym wykładzie i mam problemy
z pracą domową...
13 kwi 14:02
Adamm: np. z=6t wtedy y=−2t−1, x=t+1
13 kwi 14:04
Jerzy:
| x−1 | |
| = t ⇔ x − 1 = t ⇔ x = 1 + t |
| 1 | |
| y+1 | |
| = t ⇔ y+1 = −2t ⇔ y = −1 −2t |
| −2 | |
13 kwi 14:10
Jerzy:
Teraz zapisz równanie prostej AB
13 kwi 14:12
Jerzy:
No ... wcześniej znajdź punkt przebicia B.
13 kwi 14:12