Ułamek
PPP: Mamy liczbę a/b<1. Jak uzasadnić, ze istnieje liczba n ≥ 2 taka, że:
1n ≤ ab < 1n−1 ?
13 kwi 13:25
Adamm: a=−1, b=1
próbuj szczęścia
13 kwi 13:33
Mariusz:
Zapomniał dodać że ta liczba ma być dodatnia
13 kwi 13:44
PPP: Przepraszam, a/b musi być oczywiście większe od zera.
13 kwi 13:49
Adamm: 0<a/b<1 ⇒ b/a>1
wystarczy znaleźć taką liczbę n≥2 że
n−1<b/a≤n
przedziały An=(n−1; n> dla n≥2 sumują się do (1;∞)
ponieważ b/a∊(1;∞) to dla pewnego k mamy b/a∊Ak, gdyby tak nie było to b/a∉Ak dla dowolnego
k, ale wtedy również musiało by być b/a∉(1;∞) co jest sprzeczne z naszym założeniem
13 kwi 14:00